Explosionen inträffade vid tretiden i natt.
Polisen spärrar av ett område i Biskopsgården efter att en handgranat kastats in genom ett fönster och exploderat. En åtta år gammal pojke dödades. Foto: Josipa Kesic/Sveriges radio

Lämna in explosiva varor till polisen - undvik straff

Robert Karlsson, biträdande polischef: Ett bra initiativ
1:35 min

Under en period nästa år ska personer anonymt kunna lämna in exempelvis handgranater utan att straffas.

För att minska antalet handgranater och andra explosiva varor bland kriminella gäng beslutade regering idag om en så kallad amnesti. Biträdande regionpolischefen i Väst, Robert Karlsson är positiv till initiativet.

– Alla explosiva varor som inte ska cirkulera i det svenska samhället ska givetvis tas om hand, säger han. 

Polisen har vid tre tidigare tillfällen, senast 2013, genomfört vapenamnesti för att minska antalet illegala skjutvapen i samhället. Det här är första gången man fokuserar på just explosiva varor. Bakom dagens regeringsbeslut finns den ökade användning av bland annat handgranater i uppgörelser mellan kriminella gäng men också i attacker mot polis.

– Vi har haft en utveckling under framför allt 2014, 2015 och 2016 med en tydlig uppgång av explosiva varor likt handgranater, säger han. 

Tanken är att amnestin ska genomföras under tre månader med start i oktober nästa år. Men att tungt kriminella personer skulle lämna ifrån sig explosiva vapen är inte särskilt troligt menar Biträdande regionpolischefen Robert Karlsson.

– Det är inte säkert att just kriminella tar det initiativet men det kan finnas andra i kringmiljön. Flickvänner, släktingar eller kompisar, säger han. 

Han höjer också ett varningens finger för de risker det innebär för polisen att hantera handgranater som ofta kommer från krigen i forna Jugoslavien.

– De här granaterna är ganska instabila och farliga att hantera. Ett stort bekymmer för polisen kommer att bli säkerheten för de anställda som ska hantera dessa, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".