Man framför låda
Stefan Risedal framför en av fimpomaterna i Brunnsparken. Nu ska de bli ännu fler i Göteborg. Foto: Simon Rissvik/SR

Rökare får rösta genom att fimpa

1:30 min

De rosa fimpomaterna som finns utplacerade på ett antal hållplatser i Göteborg låter rökare rösta när de fimpar. Nästa år blir automaterna ännu fler.

Vilken superkraft skulle du välja? Att kunna flyga eller bli osynlig när du vill?

Det är en av frågorna på de fimpomater som finns utplacerade vid ett antal hållplatser i Göteborg och som ska leda till färre fimpar på gatan.

Stefan Risedal är planeringsledare på gatudriften i Göteborg och en av initiativtagarna till de rosa lådor som de senaste veckorna placerats ut vid ett antal hållplatser i Göteborg.

– Den har provats i England med goda resultat. En liten tänkvärd grej där man ställer en fråga och rökarna får rösta. Tanken är att fimpen ska hamna i den här lilla fimpomaten, säger Stefan Risedal.

I lådan finns en frågeställning och två hål med svarsalternativ, genom att lägga sin fimp i ett av hålen kan man rösta på exempelvis vilken superkraft man helst velat ha, att kunna flyga eller bli osynlig, eller vem som är kungen av Ullevi, Håkan Hellström eller Bruce Springsteen. Lådans glasfront gör att man ser vilket alternativ som samlat flest fimpar.

– Tanken är att engagera rökarna. Nästa år blir det lite elakare frågor, till exempel "har du funderat på att sluta röka?", säger han. 

Nästa år blir det fler frågor och fler lådor.

– Vi har köpt in tio i år och ytterligare 20 till nästa år, säger han. 

Nadia, som själv är rökare, har inte lagt märke till fimpomaten vid Brunnsparken tidigare men vet vilken superkraft hon helst vill ha.

– Jag hade blivit osynlig, då kan jag göra vad jag vill, säger Nadia. 

Tror du att den funkar då? Tror du att folk slänger sina fimpar här? 

Ja, faktiskt. Jag tycker det är skitbra, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista