Erik Nord, polischef Storgöteborg.
Erik Nord, polischef Storgöteborg. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio, Shamiram Demir/Sveriges Radio

Polischef vill satsa mer kraft på utreda grova brott

1:06 min

Regeringens extra satsning på polisen bör bland annat gå till stora brottsutredningar i Göteborg.

Situationen med grova brott som mord, som kräver stora polisresurser från annat kommer inte att gå över. Det säger polischefen för Storgöteborg Erik Nord.

– Tanken var att vi skulle låna från den vanliga verksamheten till de särskilda utredningarna och att de skulle finna då och då. Men nu ser vi att vi har ett par högprioriterade spaningsmord hela tiden. Därför måste vi sätta resurser för det.

De senaste åren har grov brottslighet ofta knuten till gängkriminaliteten slukat stora resurser av polisen.

I dag utreds fyra stora spaningsmord i Göteborg. Mordet på en lärare i Lövgärdet i våras, dödsskjutningarna i Ruddalen i Frölunda och på Bärnstensgatan i Tynnered och så fallet med den brännskadade man som hittades död i ett dike i Eriksbo nu i oktober.

När regeringen nu vill satsa 2 miljarder extra på polisen fram till 2020, hoppas Erik Nord att det kan säkra resurser för spaningsmordsutredningarna.

– I år har det varit åtta fall av dödligt våld i Storgöteborg. Det är ganska låga siffror men det kommer nog ligga där framöver. När vi får de nya resurserna måste det viktas mot annan angelägen verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista