En person körs in i den nya rörliga MR-kameran. Till höger överläkare Daniel Nilsson.
1 av 3
Överläkare Daniel Nilsson blir först med att använda den nya rörliga MR-kameran i skarpt läge på en patient med hjärntumör i dag. Foto: Marie Ullnert / Sahlgrenska Universitetssjukhuset
I fredags fick P4 Göteborg närvara vid en simulering av en operation i hybridsalen som är utrustad med den rörliga MR-kameran.
2 av 3
I fredags fick P4 Göteborg närvara vid en simulering av en operation i hybridsalen som är utrustad med den rörliga MR-kameran. Foto: Marie Ullnert / Sahlgrenska sjukhuset
För att kunna använda magnetkameran under operationen måste man vidta en del nya säkerhetsåtgärder. Bland annat får det inte finnas några metallföremål som knivar och saxar i närheten av den starka magneten. Om det gör det finns risken att de far i väg i upp till 70 km/h.
3 av 3
För att kunna använda magnetkameran under operationen måste man vidta en del nya säkerhetsåtgärder. Bland annat får det inte finnas några metallföremål som knivar och saxar i närheten av den starka magneten. Om det gör det finns risken att de far i väg i upp till 70 km/h. Foto: Marie Ullnert / Sahlgrenska sjukhuset

Sahlgrenska först med unik kamera vid operation

1:28 min

Med hjälp av en rörlig magnetresonanskamera i operationsmiljö kan sjukhuset bland annat maximera chanserna att rädda livet på patienter med hjärntumör.

I dag öppnar den sista delen av Sahlgrenska Universitetssjukhusets Bild- och interventionscentrum som är utrustad med den allra senaste operationstekniken. Sjukhuset beskriver operationsavdelningen som den tekniktätaste och mest avancerade i Sverige.

Bland annat är avdelningen utrustad med fyra hybridsalar. I en av dem finns det tillgång till en rörlig MR-kamera som är unik i operationsmiljö. Kameran kommer bland annat användas vid hjärntumörkirurgi och kan visa högupplösta bilder mitt under pågående operation.

– Med den här nya tekniken kan vi se om det finns tumör kvar direkt, säger Daniel Nilsson, överläkare och neurokirurg på den nya operationsavdelningen.  

Och under måndagen kommer han få använda den nya rörliga MR-kameran i skarpt läge för första gången då han ska operera bort en hjärntumör på en patient. 

– Det är en spjutspetsteknologi och för den enskilda patienten kommer det ge en överlevnadsfördel eftersom operationsresultatet blir optimalt, säger han till P4 Göteborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista