Lars Hällentorp och Jan Torstensson om solpaneler
Lars Hällentorp och Jan Torstensson i den bleka decembersolen. Foto: Per Dahlberg/Sveriges Radio

Solceller väcker många frågor

2:49 min

Idag finns många leverantörer av solenergi. Men det är många frågor man behöver fundera över innan man bestämmer sig, säger energirådgivarna på Konsument Göteborg.

– Det är inte så enkelt att det bara är att gå ut och beställa solceller till ditt hustak. Det finns många aktörer på marknaden och dom har olika saker att erbjuda. Det är bland annat viktigt att se hur mycket energiförbrukning man har och hur ens behov och förutsättningar ser ut, säger energirådgivarna Lars Hällentorp och Jan Torstensson från Konsument Göteborg.

Dom berättar om en kvinna som dom kallar för  "Greta" som tagit in offerter på solenergi för sin villa men som blivit mest förvirrad av alla svar. 

– Det är många frågor man måste tänka igenom innan man fattar ett beslut. Till exempel, att man producerar "lagom" mycket el för just ditt hushåll. Säljer du mer el än vad du använder blir du plötsligt producent. Då blir det krångligt med momsregistreringar och så vidare. Skaffa dig så mycket information som möjligt innan du gör en upphandling, säger Lars Hällentorp. 

– Kommunen har till exempel en solkarta där du kan se hur just ditt hus ligger till i förhållande till hur solen skiner.  Det har hänt mycket på den här fronten under dom senaste åren. Det finns mycket information att hämta på internet, säger Jan Torstensson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista