Göteborg.
Stora skillnader i Göteborg.

Skillnaden mellan fattig och rik ökar i Göteborg

1:43 min

Det är stora skillnader i hälsa och livsvillkor mellan olika stadsdelar i Göteborg. Nu visar en ny rapport att skillnaderna inom vissa områden dessutom ökar.

– Det känns såklart i magen att vi har barn i vår stad som inte växer upp under speciellt bra förhållanden när vi vet vilka allvarliga konsekvenser det får för dem, säger Åsa Lundqvist utvecklingsledare i Jämlikt Göteborg.

Den förra rapporten om skillnader i människors hälsa och livsvillkor i olika stadsdelar i Göteborg var en dyster läsning. Och segregationen är fortsatt allvarlig och har också på de tre åren som gått förvärrats på vissa områden.

Skillnaderna i inkomst har ökat. Antalet ekonomiskt utsatta barnhushåll är ett exempel. I östra Bergsjön räknas 60 procent av hushållen dit jämfört med bara drygt 1,5 procent i den minst utsatta stadsdelen i västra Göteborg. Nytt i årets rapport är också gruppen av arbetande fattiga.

– Trots ett eller flera jobb har man inte en inkomst så man kan leva på en skälig levnadsstandard. Det är ett stort problem att man försöker allt man kan för att försörja sig men pengarna inte räcker till, säger Åsa Lundqvist.

34 procent av de med jobb som är födda utomlands räknas in i gruppen arbetande fattiga jämfört med 8 procent av de som är födda i Sverige. De stora skillnaderna i staden är allvarliga, konstaterar kommunen i sin rapport.

Men det finns också positiva exempel. Andelen ungdomar som går ur grundskolan med gymnasiebehörig har ökat något och arbetslösheten har minskat. Och det är tålamod som är det viktigast i det fortsatta arbetet säger Michael Ivarsson på social resursförövaltningen.

– Forskningen säger att det går att vända utvecklingen men vi talar om en generation, ett 20-årsperspektiv som vi måste ha i detta. Utmaningen för oss är att hålla i det arbetet, säger Michael Ivarsson, direktör på social- resursförvaltning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista