Riita Shraiteh bjuder på finska godsaker
Riita Shraiteh bjuder på finska godsaker på Blå Stället. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
FINLAND 100 ÅR

Finlands självständighet firas i Göteborg

5:34 min

I morgon onsdag firas självständighetsdagen stort i Finland och också i Göteborg. Idag visas en del av den finska kulturen, matkulturen, upp på Blå Stället i Angered.

Som en del i ett långt firande av Finland och det finländska visade idag Riitta Shraith upp finsk matkultur i Blå Stället på tisdagskvällen:

 – Jag gör allt från grunden. Det blir karelska piroger idag med risgrynsgröt på. Det är traditionspirog i Finland.

Finlands självständighetsår, har firats med en mängd arrangemang i Göteborg under det gångna året. I helgen var det stor fest i Folkets Hus i Göteborg och i morgon på själva självständighetsdagen firas det med Jubileumsgudstjänst i Domkyrkan. 

Stadsbiblioteket firar genom att visa originalversionen av filmen Okänd soldat klockan 18.00 och en konsert på Konserthuset med finsk musik. På lördag firar unga finländare genom en förening GSN med en fest i Kviberg.

I Finland firas självständighetsdagen som vanligt med den årliga TV-sända slottsbalen med dryga två miljoner tittare, filmen Okänd Soldat baserad på Väinö Linnas bok visas på TV, också årligen återkommande med miljoner tittare, och så tänder finländare två blå-vita ljus hemma för att i vart fall nuförtiden symbolisera hemmet och fosterlandet, enligt en artikel i finska Yle.

– Visst betyder hundraårsdagen mycket, jag är ju stolt att jag är finsk. Därför står jag här idag. Det säger Riita Shraiteh.

Det var efter oktoberrevolutionen i Ryssland som Finland förklarade sig självständig den 6 december 1917, då med stöd av Bolsjevikerna som stödde Finlands frigörelse.

Det avslutade en period på dryga hundra år som en del av Ryssland. Dessförinnan i över sex hundra år var Finland en del av Sverige.

HÖR MER: P4 Göteborg uppmärksammar Finlands 100 år av självständighet på onsdag från kl. 7.40!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista