Svenska sedlar.
Foto: Anders Wiklund/TT

Rättegång om penningtvätt tas om

Åklagaren: Den här gången blir den jättestor
1:22 min

Efter den stora penningtvättsrättegång som förhandlades i Göteborgs tingsrätt friades bland annat en utpekad gängledare från Biskopsgården från brott. Men nu ska rättegången tas om.

– I praktiken innebär det att vi kommer att få till en ordentlig prövning den här gången, säger åklagare Christoffer Ohlson.

Det var i somras som 14 personer, varav flera ungdomar, friades från penningtvättsbrott av Göteborgs tingsrätt. Även en 29-årig man, som av polisen pekas ut som en gängledare i Biskopsgården, friades från grovt penningtvättsbrott.

Under rättegången drev åklagarna linjen att de tvättade pengarna ursprungligen kom från omfattande bedrägerier, som en känd ekobrottsling i 50-årsåldern påstods ligga bakom. Göteborgs tingsrätt baserade bland annat sina friade domar på att ekobrottslingen inte hade dömts för dessa brott.

Hovrätten för Västra Sverige menar nu att tingsrätten ändå hade kunnat ta ställning till den bevisning som fanns och nu ska rättegången tas om.

– I vart fall kommer vi att ta upp det med en full förbrottsundersökning, själva förbrottsdelen. För det är ett grovt bedrägeri i huvudsak. Det var ju utpressning också i den här penningtvättshärvan men en stor del är grova bedrägerier som ligger till grund och den delen ska vi ta upp och den kommer att bli mycket mer konkret och naturligtvis jättestor om man jämför, säger Christoffer Ohlson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".