En byggnad som varit ett fort.
Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio

Strandverket på Marstrand läggs ner

Kungälvs kommun kommer lägga ner verksamheten vid Strandverkets konsthall på Marstrand. Det beslutet väntas kommunstyrelsen ta i nästa vecka.

Ett beslut om nedläggning betyder att konsthallen på Marstrand kommer att stänga sina portar inom kort och att planerade utställningar ställs in. 

Orsaken är att kommunen inte lyckats knyta till sig finansiärer och sponsorer i tillräckligt hög grad. Man vill inte på egen hand bekosta driften av konsthallen på närmare fyra miljoner kronor per år. Det formella beslutet väntas tas den 13:e december. 

Strandverket öppnade 2012 med Peter Hjörne som huvudfinansiär och Hasse Persson som konstnärlig ledare.

Efter att huvudfinansiärens driftsanslag togs bort valde Kungälvs kommun att ta över verksamheten under 2017 för att söka alternativa finansieringslösningar.

– Vi har gjort allt vi har kunnat för att rädda kvar Strandverkets konsthall på samma internationella höga nivå som när den var privatfinansierad. Detta klarades under 2017 med kommunala skattemedel och ett litet bidrag från Västra Götalandsregionen och fastighetsverket. Tyvärr klaras inte detta 2018 och framåt, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".