Förundersökningsmaterialet på över 2000 sidor staplade med en penna som når drygt halvvägs

Penningtvättshärva växer

1:37 min

Den stora penningtvättshärvan som avhandlades i Göteborgs tingsrätt under sommaren växer och tros inkludera flera kriminella nätverk i södra Sverige.

När domen kom i juli friades samtliga 14 från penningtvättsbrott, varav flera ungdomar. Bland annat på grund av att de så kallade förbrotten, de grova bedrägerierna som de ursprungliga pengarna misstänktes komma ifrån, inte var styrkt enligt tingsrätten.

Hovrätten menar nu att ett rättegångsfel har begåtts och att man borde ha prövat bevisning som fanns och därför ska målet tas upp i Göteborgs tingsrätt igen.

Fortfarande är ett antal yngre personer, med kopplingar till kriminella miljöer i Göteborg, misstänkta för grova penningtvättsbrott och föremål för en ny prövning. Även den man i 50-årsåldern, som tros vara hjärnan bakom flera grova bedrägerier och har kopplingar till den grovt organiserade brottsligheten.  

Men härvan växer. Enligt åklagare Christoffer Ohlson läggs nu stora resurser på utredningen.

– Det här handlar om flera kriminella nätverk och hela Södra Sverige kan man säga. I pengar vad gäller bedrägeribrotten är vi nu uppe i omkring 100 miljoner kronor, säger Christoffer Ohlson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista