Is och närbild på kvinna
Karen Assman reser till Antarktis. Foto: Junge, Heiko-TT/Per Dahlberg-Sveriges Radio

Göteborgsforskare undersöker havsisen på Antarktis

2:05 min

På söndag ger sig två forskare från Göteborgs universitet iväg till Antarktis. Dom ska studera hur isens tjocklek påverkas av havet.

– Vi ska åka med en isbrytare från Sydkorea som ägnar sig åt forskning. Vi har samarbetat med dom under flera år, säger oceanografen Karen Assmann från Göteborgs universitet som är en av dom två svenska forskare som reser på söndag.

– Det är havets roll när det gäller smältningen av inlandsisen på Antarktis som vi är intresserade av. Luften är så pass kall så det är en väldigt liten smältning av inlandsisen från luften. I området dit vi ska ser man att vattnet smälter isen underifrån. Vi har haft mätriggar som är fästade i havsbotten under flera år, vi ska läsa av instrumenten där nu, berättar hon. 

– Vi tror att det är tjockleken på den lite varmare vattenströmmen som avgör hur isen smälter. När jag pratar om varmare vatten så handlar det om 1 till 2 plusgrader, fortsätter Karen Assmann från Göteborgs universitet.

Forskningen går ut på att se vad avsmältningen vid Antarktis bidrar till när det gäller höjningen av havsvattennivån. 

– Att försöka förutse vad som kommer ske och om hela Antarktis kommer kollapsa, säger hon.  

På denna forskningsexpedition reser mellan 40 och 45 människor från olika länder. Dom reser med flyg till Nya Zeeland och sedan vidare med isbrytaren till Antarktis. Olika länder har olika forskningsprojekt på gång. Dom ska vara borta till i mitten av februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista