Tvådelad bild: Bandidosmedlemmar kör motorcykel. Till höger en rödmålad lagerbyggnad.
1 av 2
I en industrifastighet utanför Kungälvs centrum har Bandidos funnits i drygt ett år. Foto: Arkivbild: Mark Baker/AP och Sveriges Radio
En man med skägg.
2 av 2
Theodor Smedius är lokalpolisområdeschef i Kungälv/Ale. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges Radio

Polisen: Narkotikan har ökat efter gängens etablering

Lokalpolischefen: Gängen knyter till sig lokala förmågor
1:44 min

Efter Hells Angels och Bandidos etableringar i Ale och Kungälvs kommuner har narkotikaanvändningen och rekryteringen till gängen ökat i området, enligt polisen.

– Alla polisorganisationer i Europa eller nästan alla ser den här typen av organisationer som grov organiserad brottslighet. Att dom etablerar sig i små kommuner får en stor inverkan på lokalsamhället, säger Theodor Smedius, lokalpolisområdeschef i Kungälv/Ale.

För drygt ett år sedan flyttade en av Bandidos avdelningar från Göteborg till i ett industriområde, strax utanför Kungälvs centrum. Och i början av året blev det känt att Hells Angels etablerat sig i ett gammalt gästgiveri i det lilla samhället Skepplanda, i Ale kommun.

Theodor Smedius menar att det har fått konsekvenser.

– Konkret så ser vi att dom knyter till sig lokala förmågor från orterna. Speciellt i Kungälv har Bandidos startat en undergruppering och där är det företrädelsevis lokala förmågor som ingår. Vår uppfattning är att narkotikaanvändandet bland unga och unga vuxna har ökat. Det beror naturligtvis inte bara på det här men jag tror att det är en bidragande orsak.

Sveriges radio har utan framgång sökt Hells Angels. Bandidos skriver i ett mejl:

"I de fall polisen säger att vi inte har rent mjöl i påsen, är det absolut inget klubben sanktionerat. Vi ägnar våra möten åt att planera aktiviteter, fester, motorcykelkörning, fester och dylikt".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".