Ett montage av en svart griffeltavla där det är skrivet "#MeToo" med vit krita.
Foto: Sveriges Radio

Sexuella övergrepp i skolan kartläggs

1:25 min

Nu ska sexuella övergrepp och trakasserier på Göteborgs stads gymnasieskolor kartläggas.

– Metoo har satt fokus på frågan och det är viktigt att elever känner sig trygga, det säger Helene Odenjung (L), kommunalråd och andre vice ordförande i Utbildningsnämnden.

– Alla vuxna som har ungdomar omkring sig, föräldrar, lärare eller rektorer, måste hjälpas åt så att de kan hantera det här. Vi måste orka lyssna och vara vuxna.

Flera undersökningar bland skolelever har visat att otryggheten i skolorna ökat. Skollagen kräver att trakasserier och mobbning på skolor rapporteras.
Utbildningsnämnden som ansvarar för de kommunala gymnasieskolorna i Göteborg vill nu snabbare kartlägga rapporterna och också ha fokus på sexuella övergrepp och trakasserier.

– Många skolor behöver också se över ordningsreglerna. Att ha attityder mot varandra som gör att andra upplever skolan som otrygg är inte acceptabelt, säger Helene Odenjung.

Till våren kommer en första delrapport om läget på de kommunala gymnasieskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista