Människor på dansgolv
ARKIVBILD Creative Commons

Sara: Jag tuppade av efter att ha tagit lustgas

2:43 min

Minst två krogar i Göteborg säljer lustgas i ballonger vid baren. Sara svimmade av efter att ha prövat. Överläkare Kai Knudsen varnar för lustgasen.

Sedan ett halvår tillbaka har åtminstone två populära krogar börjat sälja lustgas i form av ballonger. Sara vill inte vara med i radion men hon skriver i ett brev vad som hände henne vid ett nattklubbsbesök.

"Vi var ett stort gäng som var på nattklubben. Alla köpte ballonger och först tog jag lite av en men det hände ingenting.

Sedan tog jag en ballong till och då sa en som stod bredvid mig att ”sug in och andas ut i ballongen och sug in igen”. Jag gjorde det och efter det minns jag ingenting.

Jag vaknade av att det stod massor av folk över mig, både vakt, sjukvårdare och vänner. Dom berättade att jag hade ramlat handlöst ner i golvet. Först förstod jag inte var jag var någonstans och fick panik. Jag tror jag drabbades av någon form av chock för jag började både skaka och storgråta.

Vi åkte hem och jag kände mig fortfarande chockad och ledsen när jag somnade.Jag kommer aldrig göra om det igen!"

Kai Knudsen är överläkare vid Anestesikliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han tycker inte att man ska pröva lustgas.

– Det är ansvarslöst att sälja lustgas. Man ska inte ta lustgas, det ger ett kortvarigt rus men det är inte riskfritt. Dels kan man få akut syrebrist med kramper och kräkningar. Det kan ge hjärnskador och i sällsynta fall faktiskt leda till dödsfall.

Sara heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista