En av de paracastextilier som, enligt förslaget, bör återlämnas till Peru. Foto: Världskulturmuseet
En av de paracastextilier som Världskulturmuseet haft. Foto: Världskulturmuseet

Fler Paracastextilier återlämnas

Nu lämnar Göteborg tillbaka ytterligare 51 av de 2000 år gamla så kallade Paracastextilierna till Peru.

I dagarna har 51 av Världskulturmuséets unika samling Paracastextilier landat i Peru.

På 30-talet skedde en stor illegal export av Paracastextilier från Peru till museer och privata samlingar runt om i världen. Av de föremål som ingår i samlingen har totalt 89 textilier ägts av Göteborgs Stad. Kommunfullmäktige beslutade för fyra år sen att återsända dem.

Göteborgs Stad sänder nu en delegation till Peru för att återlämna textilierna. Nu i helgen besöker Mariya Voyvodova, (S), kommunalråd med ansvar för kultur och ordförande i kulturnämnden samt stadens internationella chef Gunilla Bökmark huvudstaden Lima.

– Paracastextilierna är en väldigt vacker samling. De kom till Göteborg på ett sätt som i dagsläget inte hade varit acceptabelt. Så det känns väldigt bra att lämna tillbaka dem till Peru, säger Gunilla Bökmark i ett pressmeddelande.

De kommer också att besöka flera museer och Sveriges nyöppnade ambassad i Lima. Besöket kommer också att användas för att utforska möjligheter till nya samarbeten och utbyten mellan Göteborg och Peru.

De återstående textilierna återförs om fyra år, 2021, då Peru firar 200 år och Göteborg 400 år.

Kostnaden för återlämnandet är budgeterad till 730 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista