Många reagerar på attacken

1:36 min

Attacken mot Göteborgs synagoga väcker starka reaktioner - även utanför landets gränser.

Judiska Centralrådet ser allvarligt på det som hänt och skriver i ett uttalande att det borde vara en självklarhet att svenskar av judisk härkomst känner sig säkra och trygga. De förutsätter att såväl ansvariga politiker som Polismyndigheten tar denna situation på allvar och säkerställer nödvändig bevakning kring judiska institutioner i hela Sverige.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en kommentar till TT: 
"Jag blir fruktansvärt upprörd över attacken mot synagogan i Göteborg i går, och att det uppmanades till våld mot judar på en demonstration i Malmö. Det finns ingen plats för antisemitismen i vårt svenska samhälle. Förövarna ska ställas till svars. Alla demokratiska krafter måste nu arbeta tillsammans för ett tolerant och öppet samhälle där alla känner sig trygga".

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson säger att det är viktigt att man hittar gärningsmännen i Malmö och Göteborg.
– Det är avskyvärda brott som rättsväsendet måste agera med kraft mot. Om man kan identifiera de gärningsmän som det handlar om så gäller det att de lagförs, säger han till TT.

Johansson berömmer även polisarbetet i Göteborg.
– Vad det gäller attacken mot synagogan i Göteborg så ser jag att polisen verkar ha agerat resolut och snabbt under natten.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt twittrar att extremism måste bekämpas:
"Så fruktansvärt vidrigt med brandattentatet mot synagogan i Göteborg. När judar terroriseras i Sverige är det dags för oss alla att säga ifrån och fylla gator och synagogor i solidaritet. Den våldsamma extremismen måste bekämpas med fast hand av samhället."

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad säger i ett uttalande att han vill se en reaktion "med full kraft".
"Vi kan inte acceptera att judar som bor i Sverige blir ett slagträ och måltavla för den kritik vissa har kring politiken i Mellanöstern", skriver han.

Liberalernas Birgitta Ohlsson twittrar:
"Gripna efter vidrig attack mot synagogan i Göteborg. Jag talade där 9/11 t minne av Kristallnatten. 9/12 kastas brandbomber. Sverige 2017."

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson twittrar:
"Fullständigt vidrigt. Samhället måste stå enat mot detta".

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skriver på Twitter:
"Vidrigt detta. Först Malmö, sen Göteborg. Sverige behöver stå samlat för att pressa tillbaka antisemitismen".

I fredags samlades cirka 200 personer som protesterade mot arabiska ledare och uttryckte hot om våld mot judar i Malmö.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp twittrar att han är förbannad och saknar ord.
"Nu måste regeringen ta krafttag mot växande våld och antisemitism", skriver han.

Attacken har uppmärksammats på flera håll internationellt. En av USA:s äldsta judiska organisationer, American Jewish Committee, skriver på Twitter att man är förskräckt men inte helt överraskad av angreppet på synagogan i Göteborg.

"Vi träffade statsministern och utrikesministern för 18 månader sedan i Stockholm. Vi varnade dem för ökande antisemitism. De verkade ganska omedvetna. Kommer de äntligen att vakna nu, sent omsider?"