Göteborgarna visar sitt stöd vid synagogan.
1 av 2
Göteborgarna visar sitt stöd vid synagogan. Foto: SR/TT
Bildkollage med en man och en polisbil utanför en byggnad.
2 av 2
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson kommenterar attacken mot en synagoga i Göteborg. Foto: TT

Göteborgarna visar sitt stöd efter attacken

2:02 min

Säpo har inlett ett samarbete med polisen efter attentatet mot en synagoga i Göteborg på lördagskvällen. Samtidigt visar göteborgarna sitt stöd för den judiska församlingen efter attacken.

Blommor och pappershjärtan har satts upp på grindarna till synagogan i Göteborg. Bakom initiativet står nätverket Tillsammans för västra Göteborg, som på söndagsmorgonen lade upp uppmaningen på Facebook, rapporterar Göteborgs-Posten.

I går vid 22-tiden kastade en grupp personer brinnande föremål mot en synagoga i Göteborg. Inga personer skadades. Under morgonen anhöll polisen tre personer som är misstänkta för försök till mordbrand.

Nu har Säpo inlett ett samarbete med polisen på nationell nivå.

– Efter det som har inträffat har vi ett nära samarbete med polisen. Och vi har vidtagit en del åtgärder. Bland annat ser vi på risken för nya attentat. Sen hjälper vi till med våra specialistkunskaper och eventuell information som vi har. Det arbetet pågår nu, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Polisen i Stockholmsregionen bekräftar samarbetet till Ekot och säger att man har en höjd säkerhet kring synagogor. I Malmö är säkerheten höjd sedan tidigare.

Statsminister Stefan Löfven skriver i ett pressmeddelande att han är fruktansvärt upprörd över attacken mot synagogan och att det inte finns någon plats för antisemitism i det svenska samhället.

Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter att "om judar inte känner sig säkra i Sverige är ett underbetyg till vårt arbete mot extremism, oavsett var extremismen kommer ifrån".

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson ser mycket allvarligt på attentatet:

– Det är ju ett avskyvärt brott som rättsväsendet måste agera med kraft emot. Och som jag förstår det har polisen under natten agerat både resolut och snabbt.

– Jag tror att det viktigaste från vår sida är att vi är väldigt tydliga. Konflikten i Mellanöstern är en sak. Den konflikten ska stanna i Mellanöstern. Befinner man sig i Sverige och har fått en fristad i Sverige, då är det också svenska regler som gäller, säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson säger också att han ser attacken mot synagogan som ett hot mot demokratin:

– Risken är att människor känner sig rädda för att utöva sin religion och för att besöka synagogor, och då är det ett demokratiskt problem, säger Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista