Ruben Östlund
Ruben Östlund Årets göteborgare 2017. (Bilden är tagen när Ruben Östlund jublar efter att ha blivit svenskt Oscarsbidrag med "The Square") Foto: Sveriges Radio

Ruben Östlund Årets Göteborgare

3:16 min

Årets Göteborgare 2017 är den prisade och högaktuella filmregissören Ruben Östlund.

Ruben koras på torsdag klockan 12 i Nordstan

Ruben Östlund är minst sagt i hetluften. Inte minst eftersom han har vunnit priser över hela världen med senaste långfilm "The Square". Senast igår nominerades filmen i kategorin Bästa utländska film vid Golden Globe Awards. Och i helgen blev det prisregn över filmregissören på European Film Awards då han vann pris i hela fem kategorier. Dessutom är "The Square" även det svenska bidraget till nästa års Oscarsgala i Los Angeles i februari. 

Och nu har Ruben Östlund även utsetts till Årets Göteborgare 2017 av Sveriges Radio Göteborg i ett samarbete med Göteborg & co och Göteborgs-Tidningen. Årets Göteborgare har utsetts varje år sedan 1993. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma och uppmuntra någon göteborgare som under året på ett särskilt framträdande sätt gjort något positivt och som glädjer och tilltalar göteborgarna.

Så här lyder motiveringen till Årets Göteborgare 2017:

Ruben Östlund fyller små rutor och stora vita dukar med känslor. Vardagens dramatik och absurditeter blir till satir och konst med mänskliga relationer i centrum. Kryddat med svart humor och varm humanism visar han upp en spegelbild som roar och provocerar. Guldpalmen är svensk films största framgång på många år. Ruben Östlund är uppvuxen och utbildad i filmstaden Göteborg och en värdig Årets Göteborgare 2017.

Ruben Östlund kröns till Årets Göteborgare på scen i Nordstan på torsdag strax efter 12.

Var med på plats eller hör alltsammans i P4 Göteborg!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista