Mustafa, manifestation Kållered
Mustafa Gholami. Foto: Privat, Josipa Kesic/Sveriges Radio.

Mustafa fick stanna i Sverige - lever i ovisshet

0:51 min

Mustafa Gholami var en av dem som fick stanna kvar i Sverige när flera ensamkommande ungdomar utvisades med ett chartrat plan från Landvetter i höstas. Men framtiden är oklar.

Det var i oktober som det uppstod kraftiga protester utanför Migrationsverkets förvar i Kållered.

Anledningen var ett beslut om att ensamkommande ungdomar som fått avslag på sina asylansökningar skulle flygas tillbaka till Kabul i Afghanistan. 

Detta trots allvarlig kritik från flera människorättsorganisationer, däribland Amnesty.

19-åriga Mustafa Gholami är en av dem som skulle ha åkt med det chartrade planet till Kabul - men i sista stund fick besked om att han fick stanna kvar i Sverige. I alla fall tillfälligt. 

Mustafa kom till Sverige när han var 15 år. Han går i skolan, har lärt sig svenska och just nu är han i Stockholm tillsammans med sina vänner och flickvän. Men framtiden är fortfarande oviss. Om tidigast ett halvår får Mustafa nytt asylbesked. 

– Jag vet inte vad som kommer hända nu, men jag hoppas att jag får stanna kvar i Sverige. 

Fram tills det nya beslutet bor Mustafa hos olika vänner och bekanta för att få tak över huvudet. 

– Jag har bara 1800 kr i månaden och det räcker inte till både boende och mat. Jag har sagt att jag vill börja jobba extra efter skolan, men jag får inte jobba förrän jag har fått beslut om jag får stanna eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista