Mikael Fellenius vd Film i Väst
1 av 2
Mikael Fellenius vd Film i Väst Foto: Michelle Locke/TT, Jesper Gunnarsson/Sverigesradio
Mikael Fellenius vd FiV och Nina Sekund adm chef FiV dec 2017
2 av 2
Mikael Fellenius vd Film i Väst och Nina Sekund, administrativ chef Film i Väst. Foto: Jesper Gunnarsson / Sveriges Radio

Toppolitiker bjöds på vin under filmfestivalen i Cannes

1:31 min

Politikerna i Film i Västs styrelse har bjudits på vin vid flera tillfällen på filmfestivalen i Cannes. Detta går helt emot regionens regler för intern representation.

– I policyn har vi sagt att vi inte ska göra det, men det här var ett undantag, säger Film i Västs vd Mikael Fellenius, när P4 väst visar upp ett kvitto där han bjudit styrelseledamöter på middag och vin.

Det var en fredag i maj 2016 och filmfestivalen i Cannes pågår. Vid bordet på en restaurang sätter sig Mikael Fellenius och hans fru tillsammans med Film i Västs dåvarande styrelseordförande Magnus Berntsson (KD) och vice ordförande Krister Andersson (S) och beställer in mat, och någon i sällskapet beställer in en flaska vin för 54 Euro.

– De skulle gå på en föreställning och vi var tvungna att äta och hann inte organisera det på något annat sätt, säger Mikael Fellenius.

Notan landar på 244 Euro, drygt 2000 kronor, och Film i Väst står för både maten och vinet, något som strider mot regionens nolltolerans mot alkohol vid intern representation. Och den här middagen är inte ett enstaka tillfälle visar P4 Västs granskning.

P4 Väst kan visa upp ytterligare en middag med styrelsen i Cannes 2016, och sedan återupprepades det på samma filmfestival i år.

– Det kan ha skett några avsteg, det är helt riktigt. Det har varit på en internationell mötesplats där vi har bedömt att tillfället och sammanhanget har gjort att vi kan göra ett undantag där, säger Fellenius.

P4 Väst har granskat Film i Västs externa representation de senaste fem åren. Granskningen av 100-tals kvitton har visat att Film i Väst bryter både mot reglerna som är uppsatta för den externa representationen, och bland kvittona gömde sig även middagar som bryter mot reglerna för den interna representationen.

Efter intervjun med Mikael Fellenius gjordes har Film i Väst meddelat i ett mejl att kostnaden för vinet på den aktuella middagen i Cannes 2016 kommer att dras på hans lön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista