Magnus Berntsson (KD) t.v och Krister Andersson (S) th.
1 av 2
Magnus Berntsson (KD) t.v och Krister Andersson (S) th. Foto: Jesper Gunnarsson/Sverigesradio, VG Regionen.
Magnus Berntsson (KD)
2 av 2
Magnus Berntsson (KD) är sammankallande i representationskommittén som bestämmer när det får bjudas på alkohol. Foto: Jesper Gunnarsson/Sverigesradio, Arthur Mola/TT

Cannes-kvittona som avslöjar vindrickandet:

0:57 min

Politikerna blev bjudna på alkohol i Cannes för skattebetalarnas pengar - trots nolltolerans. En av dem som bjöds var toppolitikern som själv beslutar vem som får servera alkohol i regionen.

I Västra Götalandsregionen är reglerna glasklara: ingen alkohol för skattebetalarnas pengar. Undantag kan göras för utländska gäster eller för trotjänare som jobbat i 25 år.

Magnus Berntsson (KD) är toppolitiker i regionen, har suttit i Film i Västs styrelse i mer än tio år och är sammankallande i representationskommittén som bestämmer när det får bjudas på alkohol. Han är väl insatt i reglerna och har avslagit flera ansökningar om undantag för att få servera alkohol.

Ändå har han suttit med under vinmiddagar i Cannes vid minst tre tillfällen. Där fanns också den socialdemokratiske politikern Krister Andersson, som också är vice ordförande i Film i Väst. 

När P4 Väst visar upp ett av kvittona som Film i Väst betalat så svarar Magnus Berntsson så här:

– Det här är intern representation, det ska absolut inte betalas av bolaget så där är fel, det går inte att försvara på nåt sätt.

Och det sker från år till år. Flera gånger?

– Varje gång det har skett så är det fel givetvis, om det är så att bolaget har betalat det.

Magnus Berntsson säger att han själv inte dricker alkohol. Han trodde att alla som drack alkohol under middagarna skulle betala det ur egen ficka i efterhand. Så blev det dock inte. Såvitt P4 Väst kan se utifrån bokföringen så har Film i Väst betalat alkoholen.

Det finns också ett fjärde middagstillfälle när Magnus Berntsson skulle avtackas i Cannes efter två år som ordförande för Film i Väst. Han fick reskostnader och fyra hotellnätter betalda av bolaget, plus en avtackningsmiddag för 4 100 kronor.

– Jag kan inte tänka mig att någon beställt in alkohol i det sammanhanget, säger Magnus Berntsson.

Kvittot är försvunnet, så vi kan inte veta vad som dracks. Men ungefär samma sällskap drack vin och öl för skattebetalarnas pengar under en möteslunch vid samma Cannesresa. Några riktlinjer för hur mycket en avtackningsmiddag får kosta finns inte:

”Dessa räknas som driftskostnader. Måttfullhet och kostnadsmedvetenhet gäller alltid”, skriver regionens tjänsteperson i representationsfrågor i ett mejl till P4 Väst.

Efter avslöjandet att Film i Väst bjudit på alkohol vid interna möten så har bolaget meddelat att deras vd kommer att betala en vinflaska ur egen ficka. Det ska dras från hans nästa lön. Igår meddelade bolaget också att de ska göra en översyn av sina alkoholinköp.

P4 Väst har försökt få en kommentar från Film i Västs vice ordförande Krister Andersson (S) som varit med och druckit alkohol för skattepengar. Han vill ha intervjufrågorna på mejl innan han eventuellt kan ge en intervju.

När vi skickat frågorna hör vi inget av honom på flera dagar, men till slut får vi ett mejl:

"Ja det är givetvis fel att alkohol förekommit på notor för intern representation. Jag har talat med Film i Väst och det ska ha reglerats."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista