ett par händer skriver på ett tangentbord.
ARKIVBILD Foto: Lise Åserud / TT
GÖTEBORG STAD

Kritik mot IT-hantering: Känsliga uppgifter kan läcka

1:45 min

Det råder stora brister i att följa rutiner och regler kring informationssäkerhet. Nu får nämnden för Intraservice i Göteborg kritik i en ny revisionsrapport.

– Det finns en risk att det finns information som borde skyddas väldigt noga och vi kan inte se att de aktuella nämnderna skyddar den typen av information, säger stadsrevisionens ordförande i Göteborg Lars Bergsten.

Kommunrevisionen har granskat kommunstyrelsen, kretslopp- och vattennämnden, social resursnämnd och Förvaltnings AB Göteborgs lokaler.

Vad innebär de här bristerna för människor konkret?

– Det kan ju finnas lagrade personuppgifter, till exempel socialtjänstens uppgifter, som ska vara högt skyddade men inte är det, säger Lars Bergsten.

Vilken av nämnderna har agerat sämst enligt er?

– Nämnden för intraservice, och dom om någon borde ha ordning och reda på det här kan man tycka, säger Lars Bergsten.

Tord Karlsson (S), ordförande i nämnden för Intraservice, vill inte ställa upp på någon bandad intervju men säger:

– Revisionskritik är alltid allvarlig och vi får titta på detta. När det gäller sakinnehållet har jag ingen möjlighet att kunna uttala mig.

Men hur reagerar du på det här att inte lämnat uppgifter och material som revisionen vill ha?

– Det får vi ha en speciell sittning med revisionen om. Det vill jag ha en sittning med Lars Bergsten om själv. Vad är det för material han inte fått ta del av och så vidare, säger Tord Karlsson.

Nämnden för Intraservice har varit i blåsväder under hösten efter att en tidigare revisionsrapport avslöjade utlandsresor, klubbesök och arenakonserter i USA som kommunens IT-verksamhet, Intraservice, gjort. Enligt stadsrevisionen hade regler inte följts och det fanns brist på transperens.

Även misstankar om mutbrott har funnits inom förvaltningen efter att det uppdagats att en kommunal chef inom IT-verksamheten haft en personlig relation med en leverantör.

Göteborgs stad genomför nu en arbetsrättslig utredning av förvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista