Sjöfartsmuseet
1 av 2
Foto: Adam Ihse/TT
En man står bland sladdar och akvarier.
2 av 2
Björn Källström, utvecklingsledare på akvariet. Foto: Cecilia Floris/Sveriges Radio

Sjöfartsmuseet stängs under tre år

2:50 min

Sjöfartsmuseet i Göteborg stängs för besökare under tre år. Tanken är att museet ska byggas om och att ett nytt akvarium under jord ska installeras.

På tisdag väntas kulturnämnden i Göteborg fatta beslut om en stor ombyggnad av Sjöfartsmuseet i Göteborg. I tre år kommer det vara stängt för besökare. Tanken är att ombyggnaden ska vara klar till staden Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Museet stängs enligt planerna i september. Under tiden museet håller stäng kommer fiskarna bo i caféet.

– Det är en välbehövlig ombyggnad som nu sker. Huset byggdes 1933., berättar Björn Källström, utvecklingsledare på Akvariet på Sjöfartsmusset och fortsätter:

– Vi kommer ha fullt upp under tiden museet är stängt. Hela första och andra våningen ska byggas om och sedan ska ett helt ny akvariebyggas under mark i gräsmattan utanför. Därefter ska nya utställningar byggas. 

Under ombyggnationen kommer verksamhet vara i gång men inte i museets lokaler. I stället kan det bli fråga om stadsvandringar, hamnturer och lektioner på andra platser. Samlingarna kommer att magasineras och en del föremål ställas ut på andra platser.

Vissa av föremålen kommer att lånas ut till institutioner och företag under ombyggnationen för att de fortfarande ska vara tillgängliga att se på för allmänheten.

Efter ombyggnationen kommer det största akvariet bli nästan tio gånger så stort som den samlade vattenvolym som finns i huset i dag. Till det kommer också ett antal mindre akvarier. Dessutom ska huset få en ny entré, nya trappor och hissar och ett nytt café. Ombyggnationen beräknas kosta 110 miljoner.

Sjöfartsmuseet drivs av Göteborgs kommun och en stiftelse och under 2016 hade museet knappt 220 000 besökare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista