En man med diplom och blommor.
1 av 6
publiken
2 av 6
Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
En man och en kvinna.
3 av 6
I publiken fanns familj och vänner till Ruben Östlund som Tomas Kjellberg som berättade om hur filmkarriären startade på Styrsö. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
En man intervjuas av en kvinna.
4 av 6
Årets Göteborgare Ruben Östlund intervjuas av Linn Ohlsson. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
publiken i Nordstan
5 av 6
Ruben Östlunds familj var på plats. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
Två kvinnor
6 av 6
Publiken kunde ställa frågor till Ruben Östlund vilket Britt Holm gjorde. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio

Årets göteborgare kröntes inför publik i Nordstan

Ruben Östlund: Jag drömde inte om röda mattan
1:59 min

Ruben Östlund kröntes till Årets Göteborgare på scen i Nordstan. En glad pristagare svarade på publikens frågor och skrev autografer.

Filmregissören Ruben Östlund har utsetts till Årets Göteborgare 2017 av Sveriges Radio Göteborg i ett samarbete med Göteborg & co och Göteborgs-Tidningen. 

Kröningen ägde rum på julscenen i Nordstan i Göteborg under torsdagen och sändes direkt i P4 Göteborg. Maple & Rye och A.M.E. bjuder på musik. Publiken kunde även ställa frågor till Ruben Östlund. Då berättade han om hur hans filmkarriär började.

– På Styrsö fans det en fritidsförening för ungdomar att ha något att göra. Där kunde man låna en videokamera och redigeringsutrustning, vilket var avgörande för mig, säger Ruben Östlund. 

Årets Göteborgare är en utmärkelse för att uppmärksamma och uppmuntra någon göteborgare som under året på ett särskilt framträdande sätt gjort något positivt och som glädjer och tilltalar göteborgarna.

Motiveringen till årets pristagare: Ruben Östlund fyller små rutor och stora vita dukar med känslor. Vardagens dramatik och absurditeter blir till satir och konst med mänskliga relationer i centrum. Kryddat med svart humor och varm humanism visar han upp en spegelbild som roar och provocerar. Guldpalmen är svensk films största framgång på många år. Ruben Östlund är uppvuxen och utbildad i filmstaden Göteborg och en värdig Årets Göteborgare 2017.

 LYSSNA: Hör intervju med Ruben Östlund.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".