Synagogan och till höger från häktningsförhandlingen.
Foto: Nora Lorek och Thomas Johansson/TT

Två män häktas efter attack mot synagoga

Viktor Jensen rapporterar från häktningsförhandlingen
1:04 min

Två män har häktats på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand efter attacken mot synagogan i Göteborg.

Den första mannen kom in i rättssalen med en orange filt över huvudet och klädd i grön tröja. Åklagaren begärde att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Mannen nekar till brott och hans försvarsadvokat sa också att mannen inte vill bli häktad.

Därefter hölls förhandlingen bakom stängda dörrar. Det tog ungefär en timme innan Göteborgs tingsrätt kom med sitt beslut. Mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Också han nekar till brott, men åklagaren vill att han häktas misstänkt för grov mordbrand.

En tredje man som varit anhållen har nu släppts på fri fot, men han är fortfarande misstänkt. 

Det var sent i lördagskväll som någonstans mellan tio och femton personer kastade brinnande föremål mot Göteborgs synagoga.

Det skedde samtidigt som det var en ungdomsfest i församlingshuset som ligger bredvid synagogan och de brinnande föremålen kastades mot gårdsplanen utanför.

– Vi jobbar utifrån att det har med Israel och Palestina-konflikten att göra. Det med hänsyn till dels målet för gärningen, att man riktat den mot en synagoga, och dels vad vi känner till i nuläget om gärningsmännen, sade åklagaren Stina Lundqvist i går till Ekot.

Åklagaren Stina Lundqvist uppger att polisen letar efter fler misstänkta efter händelsen.

– Men vi har flera gärningsmän och vi söker naturligtvis efter dem, sade hon i går.

Ingen person skadades fysiskt i attacken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".