två små svartfärgade apor hänger i grenar.
1 av 2
Arkivbild. Den skygga Goeldisapan är utrotningshotad. Foto: Björn Larsson Rosvall /
En liten apa syns knappt.
2 av 2
Den skygga mamman skymtades hastigt, men den nyfödda ungen ville inte visa sig för P4:s reporter. Foto: Sveriges Radio

Unik apa född på Universeum

1:44 min

Ute i det fria finns det väldigt få kvar, och att de förökar sig i fångenskap är väldigt ovanligt. Men för drygt en vecka sedan föddes en liten Goeldisapa på Universeum.

Runtom på Europas djurparker finns det ungefär 240 stycken Goeldisapor och i år har det bara fötts omkring 30 nya. En av årets nykomlingar föddes på Universeum vars bestånd ökade med 50 procent när de gick från två till tre apor för några dagar sedan.

Att Goldeisapan är så unik beror bland annat på att den inte trivs vart som helst, berättar djurskötaren John-Mehdi Ghaddas

– De kräver rätt så speciell miljö, kost och berikningar för att de ska trivas.

Just nu är den nya ungen ungefär tio centimeter stor och håller sig för det mesta nära mamman, så än så länge har man inte kunnat avgöra vilket kön den har.

– Dels så sitter den fastklamrad på mamman i några dagar nu och sen så dröjer det ytterligare några dagar innan det är möjligt att avgöra könet, säger John Mehdi Ghaddas och fortsätter:

– Mest är det nog mamman som håller ungen fastklamrad på sig, men nu har vi precis ställt ut lite lunch till de så de kommer nog komma ut om en liten stund igen. Men det går aldrig att säga när, det bestämmer de ju själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista