Sandra Knookala
1 av 2
Sandra Knookala drabbades av psykisk ohälsa redan som barn. I dag tränar hon för att må bättre. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio, Hasse Holmberg/TT

Träningen blev Sandras väg ur tvångssyndromen

7:32 min

Psykisk ohälsa hos barn och unga vuxna har ökat kraftigt senaste tio åren. Mest drabbade är unga kvinnor. Sandra Knookala från Alingsås är en av dem.

Psykisk ohälsa för barn i åldern 10-17 år har ökat med 100 procent på tio år. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

Även bland unga vuxna, 18-24 år, har det ökat kraftigt, med cirka 70 procent. Och den största gruppen som är drabbade är unga kvinnor, omkring 63 000 personer i Sverige.

Redan som barn led Sandra Knookala av psykisk ohälsa som ångest, tvångssyndrom och tankar om döden. Men det var först för bara några år sedan, när hon fyllde 23 år, som hon diagnostiserades med tvångssyndrom så kallad OCD. Då hade hon kraftig ångest, panikattacker och svårt att lämna lägenheten.

– Jag sa till läkaren att jag inte ville eller orkade göra någonting. Jag orkade inte städa, tvätta eller ta mig ut.

Det som bland annat blev räddningen för Sandra var när läkaren ordinerade träning på recept.

Hör Sandra berätta om hur hon fick grepp om sin psykiska ohälsa - och vad hon gör för att må bättre! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista