Skylt framför huvudbyggnaden med text "Göteborgs Universitet".
1 av 2
Foto: Sanna Ekstedt-Larsson/Sveriges Radio
En man med långt grått skägg
2 av 2
Foto: Sanna Ekstedt-Larsson/Sveriges Radio

Västsvenskar allt mer positiva till integration

Johan Martinsson: Överlag är sjukvård, skola och invandring viktigast för medborgarna
0:58 min

Västsvenskarna blir allt mer positiva till ett mångkulturellt samhälle. Men Västlänken tappar stöd i opinionen. Det visar årets undersökning från SOM-institutet.

SOM-institutets undersökning En brokig gemenskap släpptes idag och ger fingervisning om västsvenskars vanor och attityder på flera områden.

Västsvenskarna är positiva till vården visar årets SOM-undersökning som görs vid Göteborgs Universitet.

Johan Martinsson har tittat på vilka frågor medborgarna i regionen tycker är viktigast. 

– Sjukvården är ett större problem för invånare utanför Göteborgsregionen än i Göteborgs kommun, säger han. 

Drygt hälften av de svarade tycker att vårdcentraler och sjukhusvård i hemkommunen fungerar mycket eller ganska bra, att jämföra med 19 procent som är missnöjda med vårdcentralerna och 12 procent som är missnöjda med sjukhusen.

Västlänken och trängselskatter har tappat i popularitet och endast 28 respektive 29 procent anser att de båda infrastruktursatsningarna är bra.

Västsvenskarna har däremot blivit mer positiva till att satsa på ett mångkulturellt samhälle, 52 procent att det är ett bra förslag, att jämföra med 20 som tycker att det är dåligt.

SOM-institutets undersökning baseras på svar från 3 816 personer. I Västra Götalandsregionen bor det närmare 1,7 miljoner människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".