Emma Spak Läkarföreningen, Ann-Marie Wennberg Sjuhusdirektör , Matilda Eriksson Vårdförbundet
Emma Spak Läkarföreningen, Ann-Marie Wennberg Sjuhusdirektör , Matilda Eriksson Vårdförbundet Foto: Helén Palmqvist Novik/Sveriges Radio

Efter #metoo: Arbetsmiljö i fokus på SU

2:24 min

Efter metoo-uppropen kommer arbetsmiljöarbetet att stärkas inom Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Göteborgs läkareförening, vårdfacket och sjukhusledningen lyfter frågorna efter de tiotusentals underskifter som kommit i metoo-uppropen om sexuella övergrepp, trakasserier och särbehandling inom vården. 

Ann-Marie Wennberg är sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset:

 – Det är viktigt att vi lyssnar in och att våra chefer inom sjukvården är rustade för det och att man ska känna en öppenhet på arbetsplatsen så att man kan prata om detta, säger hon.

Mer närvarande och synliga chefer genom mindre administration, uppdatering av arbetsmiljöutbildningar och förstärkning av kontrollsystem är några åtgärder säger Ann-Marie Wennberg som betonar att det råder nolltolerans på sjukhuset.

Sjukhuschefen har omedelbart tagit upp frågan i styrelsen, chefs- och ledningsgrupper och nästa steg är att diskutera med de fackliga organisationerna.

Emma Spak är ordförande för Läkarföreningen i Göteborg:
– Det har handlar om hur man ska se till att de lagar och regler som finns tillämpas på bästa möjliga sätt. Det har varit en så stor kraft i höstens upprop att det blir svårt att backa utan att göra förändringar tror, Emma Spak.

Matilda Eriksson, Vårdförbundet, är huvudskyddsombud på Östra område 2. Berättelserna om övergrepp visar på ett stort mörkertal säger hon och det ställer krav på de förtroendevalda.

– Det här vet vi inte riktigt hur vi ska prata om, och därför gör vi inte det ur ett arbetsmiljöperspektiv och det måste vi helt klart bli bättre på.

Sjukhuschefen Ann-Marie Wennberg försäkrar att frågan kommer att hållas vid liv även efter att intresset för metoo svalnat.

– Det här är inget som man åtgärdar och så kommer det aldrig mer.        Vi har en helt ny generation att ta hand om, så det här måste vi hålla vid liv alltid skulle jag vilja säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista