Stadsledningskontoret jobbar med ny modell för föreningsstöd i Göteborg. Foto: Josipa Kesic/Sveriges radio
Stadsledningskontoret jobbar med ny modell för föreningsstöd i Göteborg. Foto: Josipa Kesic/Sveriges radio

Ny modell för föreningsstöd ska ge större insyn

1:37 min

Föreningsstödet ser annorlunda ut över staden. Nu ska det bli mer samordnat. Stadsledningskontoret har fått i uppdrag att ta fram en ny gemensam bidragsmodell.

Stadsledningskontoret ska ta fram en ny modell som ska vara mer jämlikt, transparent och rättssäkerhet. Den nya modellen ska gälla över hela staden till skillnad mot hur det är nu.

- Det finns ett behov av att samordna de system som finns idag och det ser väldigt olika ut runt om i staden. Alla ska jobba efter samma principer, säger Cornelia Lönnroth som är planeringsledare på Kultur och fritidsavdelningen på Stadsledningskontoret.

En annan sak som ska bli tydligare i den nya modellen är att de föreningar som får bidrag ska dela Göteborgs stads demokrativärdegrund. Detta efter flera exempel på föreningar och organisationer som direkt eller indirekt stöttat terrorism och extremism.

-Vi ska bli bättre på att följa upp att pengarna används på rätt sätt för att minimera sätt att organisatione som får pengar använder de på fel sätt, säger Cornelia Lönnroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista