Friskväderstorget Biskopsgården. Foto: Madeleine Blidberg/SR
Friskväderstorget Biskopsgården. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Så vill medborgarna göra Västra Hisingen bättre och tryggare

1:16 min

Nu har årets vinnande medborgarförslag för Västra Hisingen presenterats. Det skedde på stadsdelsarrangemanget Julkul på Friskväderstorget igår.

Drygt tusen invånare i Biskopsgården och Torslanda har den här gången varit med och tyckt till och röstat.

Från början var det ett 80-tal förslag som lämnats in.

– När vi gick ut med medborgarbudgeten så handlade det om att man skulle fokusera på möten mellan människor och möten mellan Torslandabor och Biskopsgårdenbor, säger Västra Hisingens stadsdelsnämndsordförande, socialdemokraten Jahja Zeqiraj.

De sex medborgarförslag som fått flest röster är att ordna livslustträffar om hälsa och kultur, att bilda en grupp för unga tjejer i Torslanda och Biskopsgården och att starta en fotbollsturnering för ungdomar på Västra Hisingen.

De tre andra vinnarna som röstats fram är filmkvällar på olika platser i stadsdelen, ett evenemang för att städa och hålla Västra Hisingen rent och att ha en musikfestival i Långströmsparken.

En halv miljon kronor har stadsdelsnämnden i sin särskilda medborgarbudget och det ska enligt Jahja Zeqiraj räcka för att kunna förverkliga förslagen.

– Vi har en väldigt ordnad ekonomi.

På förra årets olika medborgarförslag inom Västra Hisingen röstade cirka 1400 personer och det resulterade i en ny gångstig för boende i Torslanda.

Gångstigen invigdes officiellt för två veckor sedan.

– Den är väldigt uppskattad. Det skapar också engagemang och dialog, men framförallt trygghet, säger Västra Hisingens SDN-ordförande Jahja Zeqiraj.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista