sjuksköterska
Anna Winberg är en av sjuksköterskorna som kan komma att göra hembesök hos nyblivna föräldrar i Angered. Foto: Simon Rissvik/SR

Nyblivna föräldrar får hembesök

1:25 min

Nyblivna föräldrar i Angered och Tynnered ska med start nästa år erbjudas upp till sex hembesök från barnavårdscentralen.

Efter lyckade försök i Stockholmsförorten Rinkeby där mammor och pappor fått information om allt från dagisplatser till boendefrågor kommer nu hembesöksprojektet till Göteborg.

– Det innebär att man gör ett hembesöksprogram där BVC-sköterska tillsammans med socionomer på familjecentralen åker hem till föräldrarna för att göra besök, säger Anna Winberg, sjuksköterska i Angered.

Hembesöksprojektet som går under namnet Rinkebymodellen ska stärka nyblivna mammor och pappor i rollen som föräldrar. Fram till 2019 ska föräldrar till 680 barn vid två Barnavårdscentraler i Angered och Tynnered erbjudas möjligheten att få upp till sex hembesök av sjuksköterska och socionom.

Genom utökad information vill man göra föräldrarna tryggare och öka tilliten till den svenska vården. Det kan handla om allt från barnsäkerhet, kost och vaccinationer till praktisk information om föräldraledighet, dagisplats eller aktiviteter man kan göra med sina barn.

Zeinab Adan är på besök på familjecentralen i Angered tillsammans med sin son. Hon ser positivt på att som ny förälder i Sverige få ytterligare information genom hembesök. Men säger också att det är viktigt att föräldrarna förstår att det inte handlar om att kontrollera deras färdigheter som föräldrar.

– Den första kontakten med barnmorskan är viktig. Att få hembesök kan vara bra. Men det är viktigt att man gör det klart för föräldrarna att hembesöken inte går ut på att se om man har städat eller har ett barnvänligt hem, säger Zeinab Adan. 

Sjuksköterskan Anna Winberg menar att det handlar mycket om att bygga förtroende.

– Det är viktigt för att man som förälder ska våga berätta och anförtro sig till BVC-sköterskan eller socionomen, säger Anna Winberg. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista