Upploppsstämning utanför Svenska Mässan.
Upploppsstämning utanför Svenska Mässan. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Demonstranter fälls för våldsamt upplopp

0:45 min

Göteborgs tingsrätt fällde idag de elva män som bland annat åtalats för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman i samband med NMR-demonstration i november.

Totalt var det 11 personer som åtalats för att enligt åtalet ingått i en folksamling som protesterade mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i slutet av september.

Nio av de åtalade misstänktes för våldsamt upplopp.

Enligt åtalet slängde gruppen stenar, flaskor, ägg och rökfacklor främst mot polisen som fanns mellan motdemonstranterna och NMR´s anhängare.

Alla elva som åtalats dömdes för brott, men bara åtta till fängelse och domarna var mellan tre och nio månader. Några av de åtalade dömdes för våldsamt upplopp, två dömdes till skyddstillsyn och en till villkorlig dom.

Björn Breitfeldt är försvarare för en person som fick fem månaders

– Vi kanske inte delar tingsrättens uppfattning fullt ut men jag noterar att han har dömts mycket mildare än vad åklagaren har yrkat, säger han och fortsätter:

Det är en diskussion som förts av samtliga försvarare, nämligen vilken kvalitet krävs för att det ska handla om ett våldsamt upplopp.

I fredags lade åklagare ner en utredning om misstänkta brott bland NMRs demonstranter, ytterligare utredningar pågår fortfarande.

Uppdateras under dagen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista