En man står utanför synagogan med en bukett blommor.
Arkivbild. Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan och miljöminister Karolina Skog träffade Allan Stutzinsky, ordförande judiska församlingen efter lördagens attack. Foto: Adam Ihse/TT

Solidaritetsafton hålls i synagogan efter brandattacken

Judiska församlingen: Det finns en stor uppslutning från hela samhället
2:10 min

Det har gått en vecka sedan synagogan på Stora Nygatan attackerades med brandbomber samtidigt som ungdomar i Judiska församlingen hade en fest. Ikväll hålls en solidaritetsafton i synagogan.

– Efter attacken har vi fått väldigt mycket sympatier och stöd, därför bjuder vi in de som vill ta avstånd, säger Judiska församlingens ordförande Allan Stutzinsky. 

Det var lördagen den 9 december som mellan tio och femton personer kastade brinnande föremål mot Göteborgs synagoga. De brinnande föremålen kastades mot gårdsplanen utanför. Ingen person skadades fysiskt i attacken. 
I onsdags häktades två män misstänkta för attacken. 

Hur ser ni på brandbombsattacken historiskt sett här i Göteborg? 

– Det hände ju väldigt mycket otäcka saker under 1930-talet då många synagogor sattes i brand och förstördes. Nu har man försökt sätta vår synagoga i brand, det är en fläkt från en förfluten tid, säger Allan Stutzinsky. 

Till kvällens solidaritetsmanifestation kan den som vill komma visa sin sympati föranmäla sig, eller komma direkt till synagogan som bevakas av säkerhetsvakter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".