Skylt och en brunhårig kvinna Nadja Hakkarainen
Nadja Hakkarainen har fått en del märkliga förslag från Språkcentrum gällande sonens modersmålsundervisning. Foto: Lotta Hoppu / Sveriges Radio Sisuradio

Färre får undervisning i finska ett år efter skolstängning

1:18 min

För ett år sedan fick Sverigefinska skolan i Göteborg stänga. Sedan dess har familjerna för de cirka 70 eleverna oroat sig för barnens språkutveckling. En oro som delvis finns kvar än idag.

Nadja Hakkarainens äldsta son hade börjat på Sverigefinska skolans förskoleklass. Höstterminen var snart slut och det var bara en vecka kvar till jullovet. Då kom beskedet. Efter allvarlig kritik från Skolinspektionen skulle skolan stängas och alla elever måste byta skola. Nu ett år senare kommer Hakkarainen fortfarande ihåg vad hon tänkte då.

– Det var en chock.

Nu närmar sig jullovet igen. Sonen trivs bra i sin nya skola, men det finns en sak som fortfarande skaver. Modersmålsundervisningen i finska som sonen är berättigad till.

– Först försökte de få mig att köra min son till en annan skola, mitt på dagen.

Språkcentrum frågade om mina föräldrar är pensionärer. För då jobbar de ju inte så de kan väl hämta min son från skolan och köra honom till en annan skola mitt på dagen.

Man föreslog även lektioner på lunchrasten. Hakkarainen sa nej. På Språkcentrum säger man till Sisuradio att de inte kan kommentera ärendet på detaljnivå just nu, men att det som Hakkarainen berättar ska inte ske enligt Språkcentrums regler.

Att kämpa lönade sig till slut. Nu får Hakkarainens son 60 minuter finska i veckan och lektionerna hålls på sonens skola, men Nadja Hakkarainen säger att många andra föräldrar har gett upp.

– Det är många som inte har valt att använda modersmålsundervisningen. Det är ju inte bra, säger Karin Pleijel, skolkommunalråd (Mp)

Har du fått höra varför man har valt bort modersmålsundervisningen?

– Jag har förstått att det har erbjudits på en annan skola än där eleven går under dagtid och det är klart att det blir en barriär att ta sig över. Tycker man då inte att undervisningen är tillräckligt bra så kanske det blir för mycket.

Men hon tycker att det finns saker som staden har lyckats bra med under året när det gäller de före detta eleverna på Sverigefinska skolan.

– Man fick snabbt komma in i en fungerande skolverksamhet och man fick ett erbjudande om modersmålsundervisning. Det fick alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista