Peter Hultqvist
Peter Hultqvist Foto: Pontus Lundahl/TT

Rättegång efter dödshot mot försvarsministern

0:44 min

På tisdagsmorgonen hölls huvudförhandlingarna i åtalet mot den man som misstänks ha hotat både försvarsministern och flera tjänstemän på Förvaltningsrätten i Göteborg.

Den 31-åriga mannen är åtalad för olaga hot efter att ha hotat försvarsminister Peter Hultqvist genom en bild i ett twitter inlägg.

– Om man tar bilden som sådan så är det en bild på Peter Hultqvist och en bild på en skalle som är genomträngd av en kula, säger åklagare Nicklas Högdén och fortsätter:

– Sedan finns det text i anslutning till det och sammantaget är min bedömning att det rent objektivt sett är ett olaga hot.

Efter förhör med både försvarsministern, som medverkade på telefon, och den misstänkte så erkände 31-åringen att han skapat bilden, men nekade till att det ska ha varit han som publicerat den.

Dessutom är mannen åtalad för hot mot tjänsteman efter att ha kontaktat flera tjänstemän i Förvaltningsrätten i Göteborg. Det hela ska handla om ett beslut som Förvaltningsrätten tog 2014 rörande psykiatrisk tvångsvård av mannen.

Under rättegången berättade 31-åringen att han inte hade för avsikt att hota tjänstemännen när han kontaktade dem i somras, utan menade istället att det handlade om att han ville få beslutet från 2014 förklarat för sig.

Domen meddelas den 29 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista