Mattias Jägerskog från Skjutsgruppen.
Mattias Jägerskog från Skjutsgruppen. Foto: Karin Forsmark/SR

Skjutsgruppen ska utveckla samåkandet med mobilens hjälp

2:58 min

Nu ska det bli enklare att samåka. Med hjälp av bidrag ska Skjutsgruppen ta fram en app som ska göra det lätt för samåkare i Västra Götaland att hitta varandra.

Skjutsgruppen är en ideell organisation med 70 000 medlemmar och har fått bidrag av Västra Götalandsregionen för att utveckla samåkandet.
Idén är enkel, samåkningssugna kontaktar varandra och bestämmer sedan detaljerna kring själva åkandet.

– Det vi gör är att vi översätter hemsidan till en app. Vi ser ju att majoriteten internetanvändare använder nätet via mobilen, där vill vi också vara, säger Mattias Jägerskog från Skjutsgruppen.

Vår vision är att det ska vara enkelt och lätt att hitta människor att samåka med.

Redan nu används Skjutsgruppens sajt av 70 000 privatpersoner. De finns inte bara i Sverige, utan också i Danmark, Norge och även neråt i Europa.
Planen är att appen ska släppas i januari.

– Det är billigare om vi delar på kostnaderna i ett fordon i stället för att åka en och en, säger Mattias Jägerskog.

– Och vi ser två saker öka. Dels kan appen användas på engelska och blir mer internationell, men vi ser också att de kortare pendlingsresorna blir fler. I appen kommer man kunna skapa egna små pendlingsgrupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista