Man ska bland annat visa om det begicks några lagbrott eller andra formella fel inför och under Paolo Macchiarini anställningsperiod.
Arkivbild. Paolo Macchiarini visar upp den konstgjorda luftstrupen. Foto: Izabelle Nordfjell/TT och David Zalaznik/TT.

Åklagare granskar utredningen av Macchiarini

0:43 min

Åklagare ska granska om det var rätt att lägga ned förundersökningen kring kirurgen Paolo Macchiarinis luftstrups-operationer på Karolinska universitetssjukhuset.

Detta efter att två personer begärt att få sina ärenden överprövade.
Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Göteborg kommer att inleda en granskning av hela ärendet, som rör totalt fyra personer.

– Vi kommer att gå igenom förundersökningen och bilda oss en uppfattning innan beslut tas. Det här kommer att dröja eftersom det är ett stort material och ett väldigt komplicerat ärende, säger kammaråklagare Karin Lundström Kron på Utvecklingscentrum Göteborg till Ekot.

Vad händer om ni beslutar bifalla de överklagandes begäran? 

– Antingen delar vi åklagarens bedömning att det var riktigt att lägga ned förundersökningen. Då avslutas ärendet hos oss med det beslutet. Eller så beslutar vi att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas i ärendet och att förundersökningen återupptas, säger Karin Lundström Kron.

Det var i kölvattnet på luftstrups-operationerna på Karolinska universitetssjukhuset som polisen inledde en förundersökning mot Paolo Macchiarini med misstanke om vållande till kroppsskada samt vållande till annans död. 

I oktober beslutade dock åklagarna att lägga ner förundersökningen om uppmärksammade operationer.

Fakta: Macchiarinifallet i korthet

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011—2012: Macchiarini utför fyra operationer med konstgjorda luftstrupar på tre patienter på KS. Alla tre är nu döda.

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Men hans gästprofessur avslutas och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.

2016: SVT sänder dokumentärserien "Experimenten" där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag. KI avskedar Paolo Macchiarini som även delgivs misstanke om grovt vållande till annans död.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista