Fler söker sig till stödcentrum för brottsutsatta för att berätta om sexuella övergrepp.
Fler söker sig till stödcentrum för brottsutsatta för att berätta om sexuella övergrepp. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Fler söker sig till stödcentrum efter #metoo

"Man ser en möjlighet att få hjälp"
1:16 min

Sedan #metoo-uppropet började vänder sig allt fler till Göteborgs stads centrum för brottsutsatta.

Personer som utsatts för sexuella övergrepp söker hjälp för det de varit med om och antalet ärenden som rör just sexualbrott har ökat med drygt 50 procent jämfört med samma period förra året.

Stödcentrum för brottsutsatta är en samtalsmottagning som drivs av kommunens Social resursförvaltning och där jobbar kuratorn Pauline Charlesworth.

– Vissa har blivit utsatta för sexuellt ofredande, andra har blivit utsatta för våldtäkt. Vissa har blivit utsatta för ett flertal tillfällen, andra vid enskilda tillfällen, säger hon och fortsätter:

– Så det kan se väldigt olika ut

Vad är det vanligaste?

– Vi träffar många personer som blivit utsatta för våldtäkt och som har gått med det utan att dela det med någon De har känt mycket rädsla och att det varit skamfyllt. De har burit på det själv och i och med att de vänder sig till oss kan vi ställa frågor som gör att personen klarar av att berätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".