Tre personer i ett kök.
Sedan ett halvår bor Zia Maleknezhad hos Christer och Bibbi Gustavsson på Björkö.
ÖCKERÖ

Björköfamiljer öppnade sina hem för ensamma killar

2:52 min

När boendet på Björkö för ensamkommande ungdomar lades ner riskerade tio pojkar att tvångsförflyttas. Men ideella krafter slöt upp och nu bor samtliga killar hos familjer på ön.

Christer och Bibbi Gustavsson öppnade dörren till sitt hem.

– Det avgörande var att vi kände kärlek till honom. Det var någonting i hans sätt att vara och möta oss som kändes att han var rätt för oss, säger Bibbi Gustavsson.

Zia Maleknezhad från Afganistan har bott hos Bibbi och Christer Gustavsson i ett halvår.

– Det känns bra. Att bo hos Bibbi och Christer kan jag lära mig den svenska kulturen samtidigt påverkar det språket jättebra också, säger Zia Maleknezhad.

När beskedet kom i juni att boendet för ensamkommande på Björkö skulle läggas ner så mobiliserade ideella krafter och privatpersoner.

Så när boendet stängde i oktober hade alla tio pojkar flyttat in till familjer på ön och behövde därför inte flytta till något av migrationsverkets boende någon helt annan stans i Sverige.

För Christer och Bibbi Gustavsson tog det inte lång tid att bestämma sig för att ta emot Zia.

Vad ger det er att hjälpa till på det här sättet?

– Det är ju såhär att det är genom att ge som jag får. När jag delar med mig av det jag har så får jag lika mycket tillbaka. Det kostar ingenting, säger Bibbi Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista