Två kvinnor framför en kyrka
Emma Rudäng och Evelyn Lidebo Svenninghed är två av flera som engagerat sig för de ensamkommande på Björkö. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg
ÖCKERÖ

Pastorn: Därför slöt öborna upp för alla ensamkommande

1:35 min

På Björkö har man tid. Det tror Emma Rudäng, pastor i Equmeniakyrkan på Björkö, är en förklaring till att de ensamkommande fick värdfamiljer.

– Här på Björkö har vi tid för varandra. För mig som kommer från Stockholm är det så tydligt att här när vi stannar upp så delar vi livet. Det är en väldigt god sak. Och för killarnas del, att de fått landa här och känna omsorgen. Och vi försöker ju fortsätta att få dem att känna sig trygga, säger Emma Rudäng, pastor i Equmeniakyrkan.

När beskedet kom i juni att boendet för ensamkommande skulle läggas ner så mobiliserade ideella föreningar och privatpersoner. Så när boendet stängde i oktober hade de tio pojkar det gällde fått nya hem hos familjer på Björkö och behövde därför inte flytta till något av Migrationsverkets boende någonstans i Sverige.

Emma Rudäng menar att Öckerö kommun hade kunnat göra mer.

– Ja vi har legat på kommunen att man åtminstone hade kunnat betala för professionell handledning av våra värdfamiljer. Men det viktiga är killarnas välmående och att vi tar ansvar när andra inte gör det, säger hon.

Arne Lernhag (M) är kommunstyrelsens ordförande på Öckerö.

– Vi ställer upp och betalar skolgången för dem vilket inte vi är skyldiga att göra. Och det kostar oss några miljoner mot att civilsamhället ställer upp med bostäder. Det var överenskommelsen, säger Arne Lernhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista