Elbuss på linje 55.
1 av 2
En av elbussarna på linje 55. Foto: Jonathan Fältsjö/sveriges radio
Hanna Björk, miljöstrateg vid Västtrafik.
2 av 2
Västtrafiks miljöstrateg Hanna Björk är nöjd med överenskommelsen. Foto: Jonathan Fältsjö/sveriges radio

Västtrafik storsatsar på elbussar

Miljöstrateg: De är tysta och utsläppsfria
1:36 min

Västtrafik har nu tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad kommit överens om att snabba på övergången till elbussar i Göteborgsområdet.

Redan nu finns ett antal elbussar och elhybrider på linje 55 i Göteborg, men i framtiden ska både fler bussar och fler linjer bli mer miljövänliga

Tack vare överenskommelsen kan man snabba på arbetet med att få fler elbussar i trafik vilket.

– Det här är en start. Vi tittar bland annat på linje 60 där vi tänker oss öka andelen elektriska fordon, berättar Hanna Björk som är miljöstrateg på Västtrafik.

Man ska även se över passagerarkapaciteten som elbussarna har. Idag är dessa bussar förhållandevis små och har bara kapacitet för ca 50 personer, jämfört mede xempelvis dragspelbussarna på linje 16 där det får plats drygt 100 passagerare.

– Det är så att vi under nästa år faktiskt planerar att testa ledbussar inom det här ElectriCity-projektet, och då handlar det om bussar med en led, alltså ett dragspel, säger Hanna Björk och fortsätter:

Inom stadstafik och tätortstrafik ser vi så många fördelar med elektrifierade bussar.

– Dels att de är tysta och utsläppsfria, och vi kan använda staden på ett helt annat sätt än när vi bussar med förbränning.

Dessutom jobbar man med att börja använda elbussar i bland annat Uddevalla, Borås och Lidköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".