Ett folkhav av besökare.
1 av 4
Flera besökare vittnar på Jul på Lisebergs Facebooksida om hur trängseln påverkade deras besök negativt. Foto: Lyssnarbild: Jenny Norström
En man.
2 av 4
Magnus Åslund och hans familj fick åka hem igen från Liseberg eftersom de inte kunde ta sig fram i trängseln. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
En man
3 av 4
Lisebergs säkerhetschef Anders Fridhäll.
Jul belysning och konstsnö på träd och buskar på Liseberg.
4 av 4
Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio

Besökare kritiska till trängseln på Liseberg

3:05 min

På Lisebergs Facebooksida skriver irriterade besökare som menar att nöjesparken inte verkar ha koll på flödet av besökare under julveckorna. Magnus Åslund upplevde situationen som otrygg.

Många av oss går i dessa dagar på Jul på Liseberg som körs för 17:e året i år. Där utlovas julstämning och försäljning av hantverk och godsaker och framför allt lockas barnfamiljer dit för att besöka kaninernas jul och träffa tomten.

Men på Lisebergs Facebooksida finns inlägg från frustrerade och irriterade besökare som menar att Liseberg släpper in för många under julveckorna. Somliga dagar är det så trångt att man knappt kan röra sig genom området - än mindre med småbarn och barnvagnar, skriver de.

Magnus Åslund var där förra lördagen med sin familj.

– Så fort vi kom in genom dörrarna sa det bom stopp. Vi rörde oss men kunde inte stanna, så illa var det, berättar han i P4 Göteborg. 

Han beskriver en otrygg känsla.

– Det hade inte fungerat att sätta igång en större sjukinsats där, säger han. 

De två senaste lördagarna i december har parken haft rekordmånga besökare, omkring 44 000.  Fastän de tagit bort julgranar och dekorationer och försökt bredda gångarna så blev trängseln ändå för stor. 

– Vi jobbar hela tiden med de här frågorna, säger Lisebergs säkerhetschef och berättar att de i nuläget inte har en fast gräns för hur många människor som släpps in samtidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista