En kvinna med långt brunt hår står i kyrkan bredvid en julgran.
1 av 2
Johanna Azar bjuder in till Göteborgs Stadsmissionens julfirande i Johanneskyrkan. Foto: Jonathan Fältsjö/Sveriges Radio
En man med stort skägg står vid en bil som har fullt med julmat i bagaget.
2 av 2
Aidin Fanni har bilen full med mat till julbordet på Pustervik. Foto: Jonathan Fältsjö/Sveriges Radio

Här kan du fira alternativ jul

Arrangör: Vi vill fira jul så här istället
2:03 min

Evenemanget "En anständig jul" på Pustervik arrangeras för sjätte året i rad. Dit är alla som vill välkomna på julafton för gemensamt firande.

– Det vi gör att vi lånar Pusterviks lokaler och får donationer från olika restauranger, butiker och privatpersoner. Sedan öppnar vi upp Pusterviks lokaler för ett julbord för alla som vill.

Dörrarna öppnas klockan tolv och julbordet finns framdukat från två. Dessutom kommer det vara levande musik under dagen.

Bakom initiativet står bland annat Aidin Fanni som hållit på med det här i sex år.

– Vi kände inte att det var så roligt att sitta hemma på julafton, inte göra någonting och bara käka massa julmat. Så jag och några andra Alaska Truckstop bestämde oss för att göra det här istället. Känslan man fick när vi började var enorm och det kändes verkligen att det va så vi ville fira jul.

Under de sista dagarna inför är det mycket att fixa med men Aidin Fanni säger att det är många volontärer som hjälper till.

– Min semester går ju åt till det här. Men det funkar, det är många som hjälper till. Det är lite stressigt men det är en skön stress till skillnad från den här vanliga julstressen.

På flera håll i och omkring Göteborg anordnas liknande evenemang på julafton. 

Här kan du också fira jul!

  • Företagare delar ut julklappar, mat och dryck vid Kungstorget mellan 11-13.

  • Hagabion håller öppet 12-20. Kom dit för att mysa med glögg och pepparkakor framför en biofilmer. Kostnadsfritt.

  • Göteborgs Stadsmissionens julfirande i Johanneskyrkan vid Masthugget. Håller öppet 12-20 och bjuder julbord hela dagen. Dessutom arrangeras en gudstjänst klockan sex.

  • Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO:s second handbutik Vännplatsen i Torslanda. De bjuder på både ordentlig julstämning och fika. Dessutom kan du passa på att köpa de sista julklapparna. Öppet 11-16.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".