Dörr med text om Psykiatri.
Tillfälligt färre patienter på avdelningen Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges Radio

Lugnare på psykavdelning efter skyddsstopp

1:31 min

Det har blivit lugnare på akutavdelningen för missbrukare med psykisk ohälsa på SU-Östra efter de åtgärder som gjorts efter en allvarlig incident i slutet av november.

För en månad sedan hotade en patient personal med en bordskniv och slog omkring sig. Det ledde till ett skyddsstopp och att Arbetsmiljöverket kopplades in. 

Facken klagade på dålig arbetsledning och kontroll av att alla känner till gällande rutiner.

Områdeschefen Boel Mörck är medveten om den pressade situationen på avdelningen där hotfulla situationer kan uppstå.

– Tyvärr kan det uppstå hotfulla situationer ibland men det är därför vi satsar på mycket utbildning för att undvika att sådana våldssituationer uppstår - men vi lyckas inte alltid, säger Boel Mörck chef för område 2 där vuxenpsykiatrin ingår.

Avdelningen har mycket svåra patienter att hantera - de har missbruksproblem och dessutom psykisk ohälsa så det kan bli missförstånd och våldsamt ibland. 

Boel Mörck håller inte med om att avdelningen är underbemannad men medger att man har för liten del utbildad, kompetent och fast personal och har en oönskad personalomsättning. Men man har tagit hjälp av bemanningsservice och annat för att stötta avdelningen med personal.

Vårdförbundets huvudskyddsombud för vuxenpsykiatrin Matilda Eriksson tycker att det börjat röra på sig efter mötet med Arbetsmiljöverket. 

En vårdenhetschef ska rekryteras, man ser över scheman och gör riskanalyser. Dessutom tar man fram nya och färre rutiner som alla har chans att lära sig  Alla måste ju veta hur man motverkar våld till exempel. Så har det inte varit hittills, säger Matilda Eriksson.

Har det då blivit lugnare på avdelningen?

– Ja, man har tillfälligt tio patienter istället för 14 och personalen känner att den blivit lyssnad på.

Så det lönade sig att kontakta Arbetsmiljöverket?

– Ja, de kommer utifrån och ser saker som vi skyddsombud inte riktigt har sett, medger Matilda Eriksson Vårdförbundets huvudskyddsombud inom vuxenpsykiatrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista