polis, en person som röker
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio, Helena Landstedt/TT

Polisen beslagtog 173 kilo knark i Alingsås

2:17 min

Sex personer ur en knarkliga har dömts till långa fängelsestraff av Göteborgs tingsrätt varav två för synnerligen grovt narkotikabrott - en unik dom i Storgöteborg.

De nu dömda i Göteborg har suttit häktade sedan i våras och får mellan fyra och sju års fängelse.

Det handlar om en narkotikaliga som transporterat knark från Göteborg genom Sverige till Finland, där ytterligare fyra personer fick sina domar redan i höstas.

En hyrd andrahandslägenhet i Alingsås var distributionscentral för narkotikan. Polisens spaningsarbete ledde fram till ett tillslag mot bostaden.

– När vi gick in i lägenheten fann vi massor av flyttlådor och kände en väldigt stark doft av marijuana, säger kriminalinspektör Pether Lundin vid spaningssektionen i Storgöteborg.

Den starka doften visade sig komma från hela 173 kilo marijuana som polisen tog i beslag tillsammans med drygt ett kilo kokain, ett automatvapen och en pistol. 

Enligt polisen är det första gången som spaningssektionen i Storgöteborg får någon dömd för just "synnerligen grovt narkotikabrott" - en rubricering som infördes 1 juli 2016.

– Det är en unikt för vår del, säger Pether Lundin.

Polisen har drivit ett omfattande spaningsarbete och bland annat följt leveranserna av narkotikan till personer som arbetat på ett bageri i Göteborgsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista