Människor står och vinkar vid relingen på ett fartyg.
Emigranter som anländer till Australien från Europa 1954. Australia National Archives.
GÖTEBORGARE I ALLA VÄRLDENS HÖRN

Australien - 1950-talets drömland

5:06 min

På 1950- och 60-talen var det relativt många från Sverige som flyttade till Australien – för gott eller bara för att prova på. Margot och Knut Olinder flyttade från Göteborg till Australien 1954.

Redan i slutet av 1800- och början av 1900-talet var det förhållandevis många svenskar som emigrerade till Australien, cirka 25 000 – men då dessa var få i jämförelse med de många tiotusen som varje år flyttade till USA så är deras historia inte särskilt väl känd.

Ville locka från hela världen 
Men efter andra världskriget stod det för landet Australien klart att det led brist på invånare och olika kampanjer och program inleddes för att locka människor till kontinenten från hela världen. Några tusen kom också från Sverige.

Bland dem fanns paret Margot och Knut Olinder som 1954 flyttade från Göteborg till Australien. När Sveriges Radios Sven Jerring träffade dem i deras hem i Australiens huvudstad Canberra år 1962 hade de funnit sig relativt väl tillrätta i sitt nya land och Knut drev en parkettfirma.  

Svenskättlingar även idag
Under folkräkningen 2006 uppgav 30 375 personer i Australien att de hade svenskt ursprung. Befolkningsstatistik för samma år visade att 8 170 av Australiens invånare var födda i Sverige. Av dessa första generationens invandrare uppgav hälften att de hade svenska som språk i hemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista