Ett segelfartyg vid en kaj.
Broströmskoncernens elevfartyg Albatross i december 1960. Foto: Arne Andersson/Bohusläns museum
GÖTEBORGARE I ALLA VÄRLDENS HÖRN

Storslagen men bortglömd expedition

5:02 min

Den första moderna djuphavsexpeditionen kan ha varit Albatrossexpeditionen som 1947-48 undersökte inte minst världshavens bottnar med nya metoder.

Albatross var ett vackert skolfartyg som byggdes vid Lindholmens varv i Göteborg 1942. Hon hade både segel och motor och hennes huvuduppgift var att fungera som Broströmsrederiernas utbildningsplattform för sjöbefäl. 

Tog upp proppar
Men efter andra världskriget blev Albatross tillfälligt även ett forskningsfartyg, då hon blev bärare av den expedition som oceanografiprofessorn Hans Pettersson planerat att starta redan 1939 men som då stoppades av världskriget.

I radioreportaget hördes Hans Petterssons son Rutger Pettersson (senare Rutger Irgens) som var expeditionens yngste vetenskaplige medarbetare.

Expeditionen visade i sina undersökningsresultat bland annat att det fanns liv även på stora djup i haven.

Och ett annat viktigt inslag i forskningen som gjordes var upptagande av upp till 20 meter långa sedimentproppar från havsbottnen, proppar som utgjorde arkiv över jorden historia på flera sätt. 

Många öbesök
De som var med på expeditionen fick uppleva en enastående resa som inte bara bestod av långa transportsträckor och forskningsstopp ute på oceanerna utan även många strandhugg, inte minst på öar världen runt.

När expeditionen återkom till Göteborg på hösten 1948 hade den seglat 45 000 sjömil över alla tre oceaner, skurit ekvatorn 18 gånger och varit ute i 15 månader.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista