Ett certifikat som ger Oscar Olson medborgarskap i Singapore.
1 av 2
En ung kille sitter i en soffa.
2 av 2
Kalle Johansson på Landsarkivet i Göteborg. Foto: Mats Carlsson-Lénart
GÖTEBORGARE I ALLA VÄRLDENS HÖRN

Orustbo blev ”snuskigt rik” på gummi

Oskar från Orust blev snuskigt rik i Singapore
5:34 min

Oskar Olsson var bondpojken från Orust som blev plantageägare i Singapore. Hans öde var okänt tills att singaporeansk TV sökte information om släktingar till Oscars barnbarnsbarnbarn Eunice Olsen.

Oskar Pontus Olsson föddes 22 juni 1862 i Röra socken på Orust. Han var från en bondgård men gick ganska tidigt till sjöss. Vart han sen tar vägen vet inte riktigt kyrkoböckerna men han är bokförd som utvandrad till Amerika.

Ingenting i arkiven antydde något anmärkningsvärt med Oskar Olsson innan Singapores upplaga av ”Vem tror du att du är?” dök upp på Landsarkivet i Göteborg för några år sen.

– Huvudpersonen vars släkt skulle spåras upp hette Eunice Olsen och hade varit både Miss Singapore och ledamot av det till ytan lilla landets parlament, berättar Kalle Johansson på Landsarkivet. 

Brutna familjeband
Eunice hade sitt efternamn efter en svensk förfader som hennes familj visste hade hetat Oscar Olsen. Men mycket mer information än så fanns just inte.

– Oskar bröt kontakten med sin son därför att hon gifte sig med en katolik. Denne son var farfars far till Eunice och kanske var brytningen en anledning till att hennes gren av släkten inte visste så mycket om släktens historia, tror Kalle Johansson.

Så när teamet som var utsänt av ”Vem tror du att du är” i Singapore kom till Göteborg för att försöka ta reda på mer om Eunice Olsons förfader blev det en stor utmaning för Landsarkivet att hjälpa till.

– De enda upplysningarna var att Oscar skulle ha varit född 1861 i närheten av Göteborg. Att i arkiven hitta någon med det vanliga namnet utan mer information är ganska omöjligt, menar Kalle Johansson.   

Brittisk handling blev svaret
Räddningen kom från det brittiska Nationalarkivet i närheten av London som på förfrågan hittade den handling från 1920-talet som gav Oscar brittiskt medborgarskap (Singapore var en brittisk koloni fram till 1965).

– I det dokumentet fanns uppgifter om Oscars födelsedatum, fullständiga namn och även exakta uppgifter om hans födelseort, vilken uppgavs vara Kolbuxeröd i Röra församling på Orust, säger Kalle Johansson.

Med den informationen var det enkelt för Kalle och hans kollegor att hitta Oscar i kyrkböckerna och gå vidare och ta reda på mer om släkten. 

Snuskigt rik
Inte heller i Singapore fick TV-teamet fram särskilt mycket uppgifter om Oscar Olsen (Olsson). Men i en nekrolog från 1939, året när Oscar dog, så stod det bland annat att han som ägare av en gummiplantage blev ”filthy rich”.

– Han var nog något av en äventyrare, tror Kalle Johansson.

I samband med produktionen av TV-programmet framkom också att Oskar Olsson kom till Singapore tidigt, redan 1885 – vid 23 års ålder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".