Två fartyg i det isiga vattnet. Två oidentifierade personer och en hund på stranden.
1 av 3
Fartyg som tros vara "Glada" och "Onkel Adam" under A E Nordenskiöld Spetsbergsexpedition 1872-1873. Foto: Grenna Museum
Ett fartyg i isigt vatten.
2 av 3
Onkel Adam under A E Nordenskiöld Spetsbergsexpedition 1872-1873. Foto: Grenna Museum
En man i medelåldern med blont hår och glasögon.
3 av 3
Polarhistoriske experten Anders Larsson, till vardags bibliotekarie vid Göteborgs Universitetsbibliotek. Foto: Mats Carlsson-Lénart
GÖTEBORGARE I ALLA VÄRLDENS HÖRN

Amanda från Partilles övervintring i Arktis historisk

4:40 min

År 1872-73 blev en kvinnlig sjöman från Göteborg sannolikt den första europeiska kvinnan som övervintrade i de nordligaste områdena på jorden.

Amanda Wennberg föddes i Partille 1841. Hon var dotter till en präst, komminister Olof Wennberg och dennes hustru Ulrika, men Amandas liv är ännu till största delen inte klarlagt.

Men känt är att hon tillbringade många år till sjöss, som kokerska på olika fartyg. Och framförallt var hon med på en resa – en som skulle göra henne historisk, nämligen på den av Adolf Erik Nordenskiöld ledda svenska expeditionen till Spetsbergen 1871-72.

Nära Nordpolen
Under 1800-talets senare hälft utrustade Sverige en rad expeditioner som utforskade den obebodda ögruppen Spetsbergen som då ännu var ett ingenmansland.

Den expedition som på sommaren 1872 lämnade Göteborg var den första svenska som skulle övervintra i dessa mycket nordliga områden. Vid den här tiden hade ännu ingen människa lyckats ta sig i närheten av Nordpolen.  

Expeditionens kokerska
Amanda Wennberg däremot var ingen ursprunglig medlem av Nordenskiölds expedition, som bestod av två fartyg som skulle övervintra i en vik på norra delen av Spetsbergen och där även en stationsbyggnad skulle uppföras på land.

Amanda var kokerska på ett ångfartyg som hette Onkel Adam och som lastad med material av olika slag skulle gå med de två expeditionsfartygen till övervintringsplatsen, lasta av och sedan återvända till Göteborg före vintern. 

Ishinder
Men så blev det inte. Utan även Onkel Adam med sin besättning frös inne i Mosselbukta som övervintringsplatsen hette. Det var is som plötsligt drev in och helt stängde området för fartygspassager.

Även ett antal norska fångstmän som var verksamma i området vid den här tiden överraskades av isen som blockerade deras väg söderut och dessa sökte hjälp för sin överlevnad hos den svenska expeditionen.

Historisk men okänd
Amanda Wennberg var den enda kvinnan bland de många män som övervintrade i Mosselbukta 1871-72. Och just det gjorde henne historisk. Ingen annan vit kvinna hade tidigare övervintrat i dessa jordens nordligaste områden.

– Hon är historisk men tyvärr nämns hon egentligen inte alls i polarhistorien, konstaterar Anders Larsson som är polarkännare men till vardags verksam vid Göteborgs Universitetsbibliotek.

Att Amanda Wennbergs närvaro på norra Spetsbergen vintern 1872-73 överhuvudtaget är känd av eftervärlden beror på att hon nämns i den dagbok som hennes chef, sjökapten C A Clase, skrev – en dagbok som det publicerades utdrag ur i den geografiska tidskriften Ymer 1934.

Blev mor till två
Efter sin ofrivilliga övervintring på Spetsbergen så fortsatte Amanda med att arbeta till sjöss. År 1877 födde hon en son, Reinhold. Men trots att Amanda av kyrkböckerna att döma var en singelmamma, fortsatte hon att arbeta ombord.

År 1881 födde Amanda ett andra barn, Johan Albin. Han gick i sin mors fotspår och hamnade också till sjöss. Johan Albin omkom i en olycka ombord utanför sydvästra England 1928.

Amanda själv dog redan 1890, bara 48 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista